
مواد نگهدارنده مواد غذایی موادی هستند که برای جلوگیری از فساد، رشد میکروبها و حفظ کیفیت و ارزش غذایی مواد غذایی به آنها اضافه میشوند. این مواد به افزایش ماندگاری و ایمنی مواد غذایی کمک میکنند.
سفیر آزما کیان نمایندگی رسمی شرکت سیگما آلدریچ و مرک آلمان وارد کننده انواع مواد شیمایی و آزمایشگاهی میباشد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید و یا از طریق وب سایت های ما از محصولات دیدن فرمایید.
انواع نگهدارندههای مواد غذایی:
نگهدارندههای طبیعی:
-
- نمک: از رشد باکتریها جلوگیری میکند.
- شکر: با کاهش فعالیت آب، رشد میکروبها را مهار میکند.
- سرکه: اسیدیته را افزایش داده و رشد میکروبها را متوقف میکند.
- اسید اسکوربیک یا ویتامین C: یک آنتی اکسیدان است که از اکسید شدن مواد غذایی جلوگیری می کند.
نگهدارندههای شیمیایی:
-
- سدیم بنزوات: از رشد قارچها و باکتریها جلوگیری میکند.
- سوربات پتاسیم: برای جلوگیری از رشد قارچ ها و کپک ها استفاده می شود.
- نیتریت سدیم: در محصولات گوشتی برای جلوگیری از رشد باکتریها و حفظ رنگ گوشت استفاده میشود.
- پروپیونات کلسیم: برای جلوگیری از رشد کپک و باکتری در نان و محصولات پخته شده استفاده می شود.
- سولفیت ها: برای جلوگیری از قهوه ای شدن میوه ها و سبزیجات و همچنین جلوگیری از رشد باکتری ها استفاده می شود.
فواید استفاده از نگهدارندههای مواد غذایی:
- افزایش ماندگاری مواد غذایی
- جلوگیری از فساد و رشد میکروبها
- حفظ کیفیت و ارزش غذایی مواد غذایی
- در دسترس بودن غذا ها در تمامی فصول سال
- کاهش دور ریز مواد غذایی
مضرات احتمالی استفاده از نگهدارندههای مواد غذایی:
- برخی از نگهدارندههای شیمیایی ممکن است در برخی افراد باعث بروز حساسیت شوند.
- مصرف بیش از حد برخی از نگهدارندهها ممکن است برای سلامتی مضر باشد.
- برخی از مواد نگهدارنده غیر مجاز می باشند و نباید در غذا ها استفاده شوند.
انواع دیگر نگهدارندههای مواد غذایی:
آنتیاکسیدانها:
-
- این مواد از اکسیداسیون چربیها و روغنها جلوگیری میکنند و باعث حفظ طعم و رنگ مواد غذایی میشوند.
- نمونهها: ویتامین E (توکوفرول)، BHA (بوتیل هیدروکسی آنیزول)، BHT (بوتیل هیدروکسی تولوئن).
عوامل ضد میکروبی:
-
- این مواد از رشد باکتریها، قارچها و سایر میکروارگانیسمها جلوگیری میکنند.
- نمونهها: اسید لاکتیک، ناتامایسین.
عوامل تنظیمکننده pH:
-
- این مواد با تغییر pH مواد غذایی، از رشد میکروبها جلوگیری میکنند.
- نمونهها: اسید سیتریک، اسید استیک.
نکات مهم در مصرف مواد غذایی حاوی نگهدارنده:
مطالعه برچسب مواد غذایی:
-
- همیشه برچسب مواد غذایی را به دقت مطالعه کنید و به دنبال نام مواد نگهدارنده باشید.
- از مصرف مواد غذایی حاوی نگهدارندههای غیرمجاز یا موادی که به آنها حساسیت دارید، خودداری کنید.
تنوع در رژیم غذایی:
-
- سعی کنید رژیم غذایی متنوعی داشته باشید و از مصرف بیش از حد مواد غذایی فرآوری شده خودداری کنید.
- مصرف میوهها، سبزیجات و مواد غذایی تازه را افزایش دهید.
انتخاب مواد غذایی طبیعی:
-
- تا حد امکان از مواد غذایی تازه و طبیعی استفاده کنید که نیاز به نگهدارنده کمتری دارند.
- مواد غذایی خانگی معمولاً حاوی نگهدارندههای کمتری هستند.
نگهدارندههای غیرمجاز:
- برخی از مواد نگهدارنده به دلیل اثرات مضر بر سلامتی، در بسیاری از کشورها غیرمجاز هستند.
- نمونهها: بوراکس، بوریک اسید.
- همیشه از سازمان غذا و دارو کشور خود، افزودنی های مجاز و غیر مجاز مواد غذایی را بررسی کنید.
نکات مهم:
- همیشه برچسب مواد غذایی را به دقت مطالعه کنید.
- از مصرف بیش از حد مواد غذایی حاوی نگهدارندههای شیمیایی خودداری کنید.
- تا حد امکان از مواد غذایی تازه و طبیعی استفاده کنید.
- از سایت سازمان غذا و دارو، افزودنی های مجاز و غیر مجاز مواد غذایی را بررسی کنید.
سخن نهایی:
با رعایت این نکات، میتوانید از فواید مواد نگهدارنده مواد غذایی بهره مند شوید و در عین حال از مضرات احتمالی آنها جلوگیری کنید.